Udvendig beklædning
- Stern, vindskeder og gavl

Skal du have nye stern, vindskeder eller en ny gavl? Få viden om de forskellige løsninger, priseksempler og gode tips her. Læs med, og find den helt rigtige løsning til dig.

Hvad er hvad?

Stern
Stern
Sternbrædderne sidder på enderne af tagspærene, og de beskytter tagkonstruktionen mod vand og vejr - og slides derfor naturligt med tiden.
Vindskeder
Vindskeder
Vindskeder er monteret parallelt med tagets hældning. Vindskeden har samme funktion som stern, hvilket gør at den derfor også med tiden påføres en del slitage.
Gavl
Gavl
Gavlen er den øverste triangulære del af endemuren på et hus. Gavlen er i mange tilfælde beklædt med træbrædder i stedet for at være muret helt op.

Træ vs. fibercement

Stern, vindskeder og gavlbeklædning kan fås både i træ og fibercement. Det klassiske materialevalg er træ, som giver et organisk og naturligt udseende. Husk dog at træ er et naturmateriale, der kræver løbende vedligeholdelse for ikke at blive slidt og grimt med tiden. Derudover er der også en risiko for at beklædning i træ kan blive angrebet af råd eller svamp.

Fibercement er et forholdsvist nyt alternativ til træ, der er modstandsdygtigt overfor det danske vejr, fugt, svamp og slår ikke revner. Fibercement er et brandsikkert, stærkt og solidt materiale, som fås i mange forskellige farver og du kan også få det med årestruktur, så det ligner træ. I modsætning til træ kan det ikke gå i forrådnelse, og holder sig derfor flot i mange år, og har kun har brug for minimal vedligeholdelse.

Fibercement
 • citat Rent økonomisk kan fibercement være en god investering, da det har en levetid på 35-50 år. Derudover kræver fibercement minimal vedligeholdelse i forhold til træ - uanset hvor på huset det benyttes. Levetiden for stern, vindskeder og gavl i træ afhænger af trætypen, men det skal gerne males hvert 3-5 år.
  Peter Bech - Technical Manager hos Cedral
  Peter Bech
  Technical Manager hos Cedral
 • citat Træ og fibercement er begge nogle gode løsninger i forhold til valg af materiale til stern, vindskeder og gavl. Ønsker man en løsning, som kræver minimal vedligeholdelse og ikke gider at male, så er fibercement et oplagt valg. Fibercement skal dog også holdes rent, men det kan man hurtigt og nemt klare, da man kan spule det.
  Torben Frøslev - FIXIT ApS
  Torben Frøslev
  FIXIT ApS

Hvad koster stern, gavl og vindskeder?

Fibercement er en økonomisk god løsning på flere forskellige parametre. Ikke alene har det en lang holdbarhed, men det kræver også minimal vedligeholdelse. Træbrædder er ofte billigere, men da det er et et naturlig materiale kræver det løbende vedligeholdelse i form af maling og udskiftning af diverse brædder.

Priseksempler

Vi har snakket med eksperterne Vilhelm Korshøj, indehaver af Den Lille Maler og Torben Frøslev, indehaver af FIXIT ApS, som har givet nogle prisestimater på nedenstående eksempler. Der gøres opmærksom på at disse eksempler kun er vejledende.

Maling af stern, vindskeder og gavl i træ
Maling af stern, vindskeder og gavl i træ
2 lag træbeskyttende maling på et 140 m2 parcelhus med 2 endegavle.
Varighed: Afhænger af hvor slemt træværket har det. Imellem hver påføring skal det tørre minimum natten over.
Pris: ca. 12.000-16.000 kr.
Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i træ
Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i træ
Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i træ på et 140 m2 parcelhus med 2 endegavle. Prisen kan variere alt efter materialevalg.
Varighed: ca. 2 uger
Pris: ca. 65.000 kr.
Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i fibercement
Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i fibercement
Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i fibercement af mærket Ivarplank på et 140 m2 parcelhus med 2 endegavle. Prisen kan variere alt efter hvilket mærke af brædder der vælges.
Varighed: ca. 3 uger
Pris: ca. 95.000 kr.
Montering af udvendig beklædning

Kan jeg selv udskifte den udvendige beklædning?

Når du skal skifte stern, vindskeder eller gavl, er der en masse ting, der skal tages højde for, fra starten af. Der skal bl.a. sikres at gavlkonstruktionen er stærk nok til at bære de nye brædder, så det ikke kollapser.

Derudover er det ekstremt vigtigt, både med stern, vindskeder og gavlen, at det monteres korrekt. Bliver arbejdet ikke udført rigtigt, kan det have store konsekvenser i form af fugt- og vandskader på huset og dets kontruktion, som kan blive en dyr og omstændig affære.

Vi anbefaler, at du benytter en faglært tømrer til at udskifte det, uanset hvilket materiale du vælger - så er du sikker på at arbejdet bliver udført ordentligt.


Hvor?
citat Jeg vil anbefale, at man hyrer en professionel håndværker, som kender materialet og har det nødvendige værktøj. Ved at benytte en person med en god byggefaglig viden, er du sikret at det bliver monteret korrekt og samtidig får et flot resultat.
Peter Bech - Technical Manager - Cedral
Peter Bech
Technical Manager - Cedral

Nye tagrender?

Få viden om typer, priser samt inspiration her
Læs mere her