Udvendig beklædning ⇒ Håndværker.dk
  1. Forside »
  2. Artikel »
  3. Udvendig beklædning »

Udvendig beklædning - Stern, vindskeder og gavl

  • Her kan du gemme dine foretrukne lokale håndværker
  • Indstast din adresse og se hvor meget din bolig er værd
  • Gem inspirende byggeprojekter fra andre boligejere
Opret en gratis profil nu → Jeg har allerede en profil - login her →
Del
Fjern favorit

Skal du have nye stern, vindskeder eller en ny gavl? Få viden om de forskellige løsninger, priseksempler og gode tips her. Læs med, og find den helt rigtige løsning til dig.

Rie HagelbergSkribent hos Håndværker.dk


Udgivet19. august 2019

Opdateret4. februar 2020


Håndværker.dk logo

Vigtigheden af husets klimaskærm

Fugt er en af husets største fjender, og det er derfor vigtigt at husets klimaskærm dvs. de ydre overflader, er i orden. Stern, vindskeder og gavlen er netop en del af husets klimaskærm og er med til at beskytte tagkonstruktionen og husets facade mod vind og vejr. Er disse ikke i orden kan det have store konsekvenser i form af fugt-og vandskader, der ofte er dyre og omstændige at udbedre.

Uanset hvilken facade der er på din bolig, er det derfor vigtigt at den ikke er nedslidt, rådden eller har revner og sprækker, hvor vand kan trænge ind og gøre skade på huset. I den forbindelse kan utætte og tilstoppede tagrender eller nedløbsrør også skade facaden, da det kan lede vand ned af den.

Hvad koster stern, gavl og vindskeder?

Fibercement er en økonomisk god løsning på flere forskellige parametre. Ikke alene har det en lang holdbarhed, men det kræver også minimal vedligeholdelse. Træbrædder er ofte billigere, men da det er et et naturlig materiale kræver det løbende vedligeholdelse i form af maling og udskiftning af diverse brædder.

Priseksempler

Vi har snakket med eksperterne Vilhelm Korshøj, indehaver af Den Lille Maler og Torben Frøslev, indehaver af FIXIT ApS, som har givet nogle prisestimater på nedenstående eksempler. Der gøres opmærksom på at disse eksempler kun er vejledende.

 

Maling af stern, vindskeder og gavl i træ

2 lag træbeskyttende maling på et 140 m2 parcelhus med 2 endegavle. Varighed: Afhænger af hvor slemt træværket har det. Imellem hver påføring skal det tørre minimum natten over. Pris: ca. 12.000-16.000 kr.

 

Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i træ

Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i træ på et 140 m2 parcelhus med 2 endegavle. Prisen kan variere alt efter materialevalg. Varighed: ca. 2 uger Pris: ca. 65.000 kr.

 

Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i fibercement

Udskiftning af stern, vindskeder og gavl i fibercement af mærket Ivarplank på et 140 m2 parcelhus med 2 endegavle. Prisen kan variere alt efter hvilket mærke af brædder der vælges. Varighed: ca. 3 uger Pris: ca. 95.000 kr.

Hvad er hvad?

Stern

Sternbrædderne sidder på enderne af tagspærene, og de beskytter tagkonstruktionen mod vand og vejr - og slides derfor naturligt med tiden.

Vindskeder

Vindskeder er monteret parallelt med tagets hældning. Vindskeden har samme funktion som stern, hvilket gør at den derfor også med tiden påføres en del slitage.

Gavl

Gavlen er den øverste triangulære del af endemuren på et hus. Gavlen er i mange tilfælde beklædt med træbrædder i stedet for at være muret helt op.

Træ vs. fibercement

Stern, vindskeder og gavlbeklædning kan fås både i træ og fibercement. Det klassiske materialevalg er træ, som giver et organisk og naturligt udseende. Husk dog at træ er et naturmateriale, der kræver løbende vedligeholdelse for ikke at blive slidt og grimt med tiden. Derudover er der også en risiko for at beklædning i træ kan blive angrebet af råd eller svamp. Fibercement er et forholdsvist nyt alternativ til træ, der er modstandsdygtigt overfor det danske vejr, fugt, svamp og slår ikke revner. Fibercement er et brandsikkert, stærkt og solidt materiale, som fås i mange forskellige farver og du kan også få det med årestruktur, så det ligner træ. I modsætning til træ kan det ikke gå i forrådnelse, og holder sig derfor flot i mange år, og har kun har brug for minimal vedligeholdelse.

Få guides, vejledninger og hjælp til dine byggeprojekter

 

Kan jeg selv udskifte den udvendige beklædning?

Når du skal skifte stern, vindskeder eller gavl, er der en masse ting, der skal tages højde for, fra starten af. Der skal bl.a. sikres at gavlkonstruktionen er stærk nok til at bære de nye brædder, så det ikke kollapser. Derudover er det ekstremt vigtigt, både med stern, vindskeder og gavlen, at det monteres korrekt. Bliver arbejdet ikke udført rigtigt, kan det have store konsekvenser i form af fugt- og vandskader på huset og dets kontruktion, som kan blive en dyr og omstændig affære. Vi anbefaler, at du benytter en faglært tømrer til at udskifte det, uanset hvilket materiale du vælger - så er du sikker på at arbejdet bliver udført ordentligt.

 

Beregn en pris på en tilbygning på 2 minutter

sky blue checkmark

Du får svar indenfor kort tid

sky blue checkmark

Du får svar indenfor kort tid

sky blue checkmark

Du får svar indenfor kort tid

Start med en opgave og udfyld detaljerne via få nemme trin

- og skulle du sidde fast, så hjælper vi

Send os en simpel beskrivelse af din byggeopgave


Håndværker.dk logo

Fandt du vores artikel brugbar?

Ja

Nej
Håndværker.dk logo